risdekoracje.pl

Portal nieruchomości

Jak przechowywać pieczywo
Lifestyle

Jak przechowywać pieczywo, aby było długo świeże?

Chrupiący, pięknie pachnący, pachnący chleb oraz bułki to podstawa śniadania. Świeże pieczywo jest niezwykle smaczne zarówno z innymi produktami np. serem, masłem, jak i bez niczego. Aby jednak pieczywo zachowało swoje walory smakowe, powinno być przechowywane w odpowiedni sposób. Jaki? Dziś podpowiadamy!

W czym przechowywać pieczywo, aby zachować świeżość i walory smakowe?

Świeżość pieczywa można przedłużyć, odpowiednio je przechowując. Warto jednak mieć na uwadze, że nawet najtrwalszy chleb zepsuje się, jeśli pozostawisz go w nieodpowiednim miejscu. Jak przechowywać pieczywo, aby na dłużej zachowało świeżość? Istnieje kilka sposobów, w tym chlebaki czy lniane woreczki.

Niektóre osoby przechowują pieczywo w lodówce lub zamrażają. Niska temperatura w lodówce powstrzyma psucie się pieczywa, ale niestety utraci ono właściwości takie jak puszystość oraz miękkość. Z kolei mrozić powinno się świeże pieczywo, zaraz po zakupie i przechowywać w zamrażalniku maksymalnie 3 miesiące. Chleb czy bułki należy mrozić w szczelnym opakowaniu. Tutaj sprawdzą się worki foliowe. Pamiętaj, tylko aby pozbyć się z nich nadmiaru powietrza. Pieczywo rozmraża się w lodówce, ale w temperaturze pokojowej. Nigdy nie rozmrażać w mikrofalówce! Do mrożenia najlepiej nadają się wypieki na zakwasie. Natomiast chleb na drożdżach po rozmrożeniu kruszy się i traci walory smakowe.

Chlebak – jaki wybrać?

Większość osób przechowuje pieczywo w chlebaku. Nie ma się, co dziwić. Sama nazwa wskazuje na funkcję praktyczną. Ponadto sklepy oferują bardzo bogaty wybór chlebaków, które różnią się między sobą materiałem wykonania, ceną, kształtem czy kolorem, co sprawia, że można je dopasować do aranżacji każdej kuchni! Najlepszym wyborem są chlebaki wykonane z bambusa albo drewna. Oba te materiały zapewniają dobrą cyrkulację powietrza. Dość popularne są modele metalowe. Niestety szybko się nagrzewają. Dlatego nie wolno ich stawiać blisko kuchenki ani okna, aby nie padały promienie słoneczne, ponieważ wysoka temperatura wpływa na czerstwienie pieczywa. Chlebak wymaga także systematycznego mycia, ponieważ zbierające się na wewnątrz bakterie, przyśpieszają psucie się pieczywa. Do pielęgnacji pojemnika używa się delikatny detergentów, które są przeznaczone do stosowania powierzchni, mających kontakt z żywnością.

Lniane woreczki do przechowywania żywności

W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się lniane woreczki do pakowania pieczywa. I to jeden z najlepszych, a zarazem najbezpieczniejszych sposobów przechowywania chleba i bułek. Len to naturalny materiał, który zapewnia bardzo dobrą cyrkulację powietrza, a także zapobiega pleśnieniu. Dodatkowo pieczywo zachowuje swoje walory smakowe, aromat i chrupką skórkę, ale niestety nie chroni przed przesychaniem. Lniane woreczki są proste w utrzymaniu czystości. Wystarczy, że raz na jakiś czas przepłuczesz je gorącą wodą. Woreczki możesz uszyć samodzielnie albo kupić gotowe w sklepie, dobierając odpowiednią wielkość zgodnie z indywidualnymi potrzebami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.