risdekoracje.pl

Portal nieruchomości

Uprawa kapusty
Ogród

Uprawa kapusty w przydomowym ogródku

Pekińska, biała, czerwona, brukselka… Kapusta występuje na polskich stołach pod różnymi postaciami: surówek, bigosu, zupy,… Jest nie tylko chętnie spożywana, ale też uprawiana. W jaki sposób uprawiać kapustę w przydomowym ogródku? Jakie wymagania trzeba spełnić?

Gdzie sadzić kapustę?

Sadząc kapustę, należy pamiętać, żeby robić to w miejscu, gdzie przez ostatnie minimum 4 lata nie rosły żadne warzywa kapustne – zapobiega to pojawieniu się kiły kapusty. Najlepiej sprawdzi się ziemia gliniasta, której pH waha się między 6 a 7. Musi to być gleba żyzna, z dobrym dostępem do wody, napowietrzania i światła słonecznego. Przed sadzeniem kapusty dobrą praktyką jest wzbogacenie gleby nawozem lub obornikiem zawierającym magnez. 

Które odmiany kapusty zapewnią obfite plony?

Istnieją odmiany kapusty, dzięki którym uprawa tego warzywa będzie jeszcze skuteczniejsza. Są to m.in.:

  • kapusta głowiasta biała: Amager, Kamienna Głowa, Express, Pierwszy Zbiór, Ditmarska Najwcześniejsza, Langedijker Dauer,
  • kapusta głowiasta czerwona: Haco, Topas, Kalibos, 
  • włoska Vertus,
  • pekińska: Bilko F1, Bristol,
  • chińska Pac Choi,
  • brukselska: Groninger, Red. 

Sadzenie kapusty

Jeżeli nie dysponujemy gotową rozsadą, musimy ją przygotowac samodzielnie. Nasiona kapusty należy rozsiać do kiełkowników lub tuneli bardzo wczesną wiosną. Powinny one mieć odpowiednią temperaturę kiełkowania, czyli 18-22 stopnie. Ważne jest regularne nawadnianie i stosowanie nawozów wieloskładnikowych dolistnych. Gotową rozsadę odmian wczesnych można przenieść na grządki w kwietniu, wczesno średnich – do połowy maja, a późnych – dopiero w czerwcu. Odstępy między rozsadami powinny wynosić 40-50 centymetrów. 

Pielęgnacja kapusty

Ziemię na grządce z kapustą trzeba regularnie oczyszczać z chwastów i spulchniać. Istotna jest również ochrona przed szkodnikami i chorobami. Jednym ze sposobów ochrony jest sadzenie kapusty w sąsiedztwie fasoli, pomidorów i selera. Inne opcje to nakrycie upraw przeznaczoną do tego celu siatką, nałożenie kołnierzy z tektury na glebę, rozkładanie żółtych lepów lub użycie oprysku ze skrzypu polnego bądź ziela wrotyczu. 

Uprawa kapusty – szkodniki

Kapusta jest narażona na obecność takich szkodników, jak:

  • pchełki ziemne,
  • mszyca kapuściana,
  • bielinek kapustnik,
  • chrząszcze chowacze,
  • śmietka kapuściana,
  • piętnówka kapustnica.

Uprawa kapusty – choroby

Oprócz szkodników, uprawa kapusty wiąże się z zagrożeniem takimi chorobami, jak:

  • kiła kapusty,
  • mączniak prawdziwy kapusty,
  • czerń krzyżowych,
  • szara pleśń,
  • mączniak rzekomy kapusty,

Metodami walki z tymi chorobami są m.in.: odchwaszczanie, opryski, stosowanie nawozów, usuwanie i niszczenie resztek po zbiorach, wysiew zdrowego materiału siewnego czy dezynfekcja narzędzi do uprawy kapusty. 

Zbieranie kapusty

Zbiór kapusty wczesnej rozpoczyna się w momencie, kiedy główki są już wykształcone, niezależnie od ich twardości. Główki kapust późniejszych przeznaczone do zbioru muszą być ścisłe i twarde, a przy tym nie spękane. Podczas wycinania główki kapusty wczesnej obcina się głąb na głębokości 1 centymetra poniżej główki i zostawia się po 2-4 liście ochronne. U kapusty przeznaczonej do zimowego przechowywania będą to 3 centymetry i 4-6 liści ochronnych. Przy pozostałych odmianach obcina się główkę bez liści. 

Kapustę wczesną i średnio-wczesną zbiera się kilka razy, a kapustę późną – raz. Część plonów, która ma być przechowywana, musi zostać zebrana i złożona ostrożnie, ponieważ główki uszkodzone mechanicznie słabo się przechowują. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.