Patelnia do pancakes – śniadanie w amerykańskim stylu

0
31
Patelnia do pancakes - śniadanie w amerykańskim stylu

Gdy znudzi nam się przyrządzanie typowych śniadaniowych dań, takich jak: jajecznica na boczku, gorące kiełbaski, czy kanapki, możemy nieco urozmaicić sobie nasze poranne menu. W Polsce coraz popularniejsze stają się pancake’sy – przysmak zza oceanu. Aby je przygotować, potrzebne są konkretne akcesoria. Patelnie do pancakes znajdziemy w każdym sklepie z artykułami kuchennymi. Jak wyglądają i dlaczego nie da się upiec amerykańskich placków na zwykłej patelni?

Co to są panceke’sy?

Pancake’sy to puszyste placki, które są odpowiednikiem naleśników. Z reguły podawane na słodko ze świeżymi owocami, cukrem pudrem i polewane syropem klonowym. Pomimo że ich skład stanowią nam: jajko, mąka i mleko, nie smakują jak standardowe, znane nam polskie ciasto naleśnikowe. Sekret tkwi w dodawaniu do nich środka spulchniającego, np. sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, dzięki czemu są grubsze i napowietrzone.

W Stanach Zjednoczonych w sklepach spożywczych sprzedawane są gotowe mieszanki, do których wystarczy dodać wodę. Po zmiksowaniu otrzymuje się masę o jednolitej, gładkiej konsystencji. Proszkowana substancja w kartonowym pudełku zawiera: mąkę, jaja w proszku, serwatkę z mleka, skrobię oraz najczęściej difosforany (lub węglany sodu).

Samo ciasto nie wystarczy

Kiedy już przygotujemy ciasto – nieważne, czy będzie bazowało ono na naturalnych komponentach, czy skorzystamy z gotowej mieszanki – możemy przejść do smażenia. Aby zajadać się pysznymi placuszkami, niezbędna jest patelnia do pancakes. Wyróżnia się kilka jej rodzajów.

Pierwszym typem jest patelnia podwójna łączona. Z wyglądu przypomina dwa naczynia połączone w jeden. Zapewnia bezpieczeństwo użytkowania – szczelnie zamknięta konstrukcja zapobiega oparzeniom (podczas przewracania naleśników na pewno nie raz zdarzyło nam się ochlapać gorącym tłuszczem), ułatwia przewrócenie placków na drugą stronę.

Wiele osób chwali sobie model z kilkoma wgłębieniami. Dzięki temu można smażyć kilka naleśników jednocześnie. Co najważniejsze, nie przywierają one do patelni. Taki przyrząd jest bardziej funkcjonalny, może posłużyć również do smażenia jajek sadzonych, placków z owocami, czy racuchów.

Lepiej postawić na dobrą patelnię do pancakes niż kupować co pół roku nową. Zwłaszcza jeśli amerykańskie naleśniki należą do naszych ulubionych słodkich potraw. Patelnia powinna wyróżniać się powłoką z nieprzywierającego tworzywa, które nie tworzy reakcji z żywnością. Ważna jest także ergonomiczna, nieprzewodząca ciepła rączka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here